1212

Nu-ți plac drumurile? Claxonează!

drumurile, serge kino


- Oamenii mereu găsesc o mie și unu de motive pentru a nu se implica și schimba lucrurile care îi deranjează. Pe tine ce te motiveaza în fiecare zi să faci acea schimbare?

Pentru mine principalul e propriul confort. Toate schimbările pe care le fac pentru mine le fac și pentru chișinăueni. De aceea, dacă dorim să trăim într-o ambianță frumoasă și într-un mediu sănătos, trebuie să începem de la noi, să cultivăm spiritul civic și să nu fim indiferenți.

- Mulți dintre noi cunosc numeroasele evenimente și concerte marca NRG Events. Cum îți reușește să combini activitatea ta de bază cu restul preocupațiilor?
Eu, fiind o persoană care se află mereu în mijlocul diferitor activități, practic tot timpul liber îl dedic lucrului. Din această cauză nu am timp pentru alte chestii mai puțin importante, dar întotdeauna găsesc timp pentru sport, care nu este mai puțin important pentru mine.

serge kino, drumurile

- Să ne intoarcem puțin în timp. De când ești prieten cu activismul civic?
De mic copil. De când mă țin minte mi-a plăcut să am o poziție civică, chiar și în ograda blocului amenajam diferite locuri de distracții pentru copii, ne adunam cu băieții și făceam curățenie în curte. Mereu am fost implicat în diferite organizații, chiar și ecologice, noi sădeam copaci în tot orașul și nu doar. În opinia mea, totul pornește de la educație.

- Care au fost primele proiecte de la care ai pornit și în care ai fost implicat?
Cu aproximativ trei ani în urmă am inițiat proiectul „Claxonează dacă nu îți plac drumurile” care a avut un impact puternic și a sensibilizat societatea civilă, cît și automobiliștii, a fost mediatizat pe larg la toate posturile de televiziune și a devenit viral pe internet. Eu consider că acest proiect a avut succes cu adevărat.

- În viziunea ta, care este noțiunea activismului social?
Activismul social pornește de la faptul că eu m-am săturat să văd lucrurile neschimbate, să văd un oraș urât, eu vreau să îl fac mai frumos. Deci, pentru mine, activismul social este egal cu schimbare.

- Ai putea să schițezi, pentru cititorii, portretul unui tânăr activ?
Deseori observ că tinerii cu o poziție socială activă sunt tineri de succes cărora le reușește să obțină ceea ce-și doresc și să-și atingă visele. Acei tineri care nu se prea ocupă de studii sau nu au nici un interes sau hobby, care nu știu ce e asta sport sau cultivarea spiritului, sunt tinerii apatici care nu promovează shimbarea. 

- Ce obstacole întâmpină un tânăr care încearcă să se implice și să rezolve acele probleme cu care se confruntă societatea?
Cu siguranță, pe primul loc, e indiferența oamenilor din jur. Societatea noastră, la momentul actual, e foarte nepăsătoare și de aceea este foarte greu să lupți cu cei care nu vor să facă nimic.

Dar am înțeles un lucru foarte interesant: când începi un dialog diplomatic cu persoana care a făcut ceva urât, s-a parcat neregulamentar sau a aruncat gunoi în stradă spre exemplu, atunci persoana mult mai ușor merge la contact și își înțelege greșeala. 

activism, chisinau

- Ce crezi că ar servi drept motivație sau, cel puțin, ce i-ar stimula pe tineri să fie mai activi în viața socială a localității în care trăiesc?
Eu cred că APL-ul (administrația publică locală) sau alte organe locale pot susține tinerii din Moldova  care vin cu inițiativa de a înființara ONG-uri, la fel pot susține construirea zonelor de agrement, parcuri sau skate parcuri, nu contează. Sunt o mulțime de lucruri care ar putea fi făcute pentru a dezvolta tineretul.

- Care, în opinia ta, sunt  problemele principale cu care se confruntă societatea și, mai exact, tinerii?
Printre cele mai principale pot enumera: 1. indiferența; 2. abuzul de influență din partea autorităților; 3. lenea; 4. dorința de a primi bani fără a munci; 5. lipsa de lideri adevărați care ar servi drept exemplu.

- Deja nu e un secret că vei candida la funcția de consilier municipal Chișinău. Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?
Este simplu. Am 4 puncte care planific să le realizez cât de curând: amenajarea a minim unui spațiu public de tip scuarul Cehov; prima parcare municipală în centrul orașului; o conexiune nouă între trei sectoare, e vorba de Buiucani, Rîșcani și Centru și obligarea șoferilor de maxi-taxi să staționeze doar în locuri special amenajte, mai exact - stații de transport.

Mai am în plan și asigurarea transparenței decizionale prin transmiterea live a ședințelor.

serge kino, chisinau

- Ce mesaj ai transmite tuturor tinerilor care nu sunt familiarizați cu activitățile civice?
În primul rând, omul nu trebuie să se teamă sau să-i fie rușine să schimbe ceva. Eu, spre exemplu, nu sunt un mare orator, politic sau administrator, dar am o mare dorință să fac lucrurile să se schimbe. Principalul e să nu cedezi și să mergi contra curentului și să ai încredere în tine, și atunci totul îți va reuși!

sursa

0