De la menajer la MILIARDAR! De unde au pornit cei mai de succes oameni ai planetei
Nu toți miliardarii din zilele noastre au pornit din start, lucrând la posturi de muncă prestigioase. Unii din ei au muncit din greu până au reușit să devină miliardari. Istoriile acestora încurajează și ne dau speranța că o idee bună ne poate aduce succesul, important este să o punem în aplicare.
În continuare veți afla câteva povești mai puțin obișnuite despre oamenii care astăzi sunt un exemplu pentru nenumărați antreprenori.
RICHARD BRANSON
Președintele companiei Virgin
Averea: 4,8 miliarde de dolari
Primul serviciu: Comerciant de brazi de Crăciun
Prima afacere a viitorului fondator al imperiului Virgin a fost creșterea și comercializarea pomilor de Crăciun. Cu toate acestea, lucrurile nu au mers foarte bine. Toți lăstarii au fost uciși de iepuri. Prima afacere de succes a lui Branson poate fi considerată revista pentru elevi Student, pe care a fondat-o la 15 de ani.
MARK ZUCKERBERG,
Unul din fondatorii Facebook
Averea: 34,9 milioane de dolari
Primul serviciu: Proprietarul Facebook
Mark este excepția de la toate regulile. El este unul dintre puținii miliardari care a obținut succesul de unul singur, fără a cunoaște eșecul și căderile. El încă mai lucrează la primul său serviciu.
GEORGE LUCAS,
Regizor, creatorul „Star Wars”
Averea: 5 miliarde de dolari
Primul serviciu: Ajutor de profesor
Principalul „Jedi” al regiei moderne a început prin faptul că în timp ce învăța la Universitatea Californiei de Sud, preda cadeților din infanteria americană arta filmului documentar.
MICHAEL DELL,
președintele companiei Dell
Averea: 18,2 miliarde de dolari
Primul serviciu: Spălător de vase într-un restaurant chinezesc
În timp ce era elev în clasele mari, Dell creează o afacere la acel moment foarte serioasă - bursa de colecționare a mărcilor poștale. Pentru a cumpăra primele mărci, a lucrat drept spălător de vase într-un restaurant chinezesc.
ELON MUSK,
fondatorul Tesla Motors, PayPal și SpaceX
Averea: 11,9 miliarde de dolari
Primul serviciu: Creator de jocuri video
La vârsta de doar 10 ani, acesta învățase să programeze la primul său computer. La vârsta de 12 ani a vândut prima programă realizată de el – joaca Blastar - pentru 500 de dolari. Acum el finanțează crearea propriei baze cosmonautice. Mai bine de atât nu poate fi.
JEFF BEZOS,
fondatorul companiei Amazon
Averea: 34,7 miliarde de dolari
Primul serviciu: Lucrător la McDonald’s.
În copilărie Bezos muncea din greu la ferma tatălui său. Într-o vară, pe când era adolescent, acesta a lucrat la McDonald’s. Un an după această experiență, miliardarul de acum a manifestat pentru prima dată talentul său de antreprenor, lansând primul său startup – o tabără de vară științifică pentru copii.
STEVE BALLMER,
fostul director general al corporației Microsoft
Averea: 21,5 miliarde de dolari
Primul serviciu: Asistentul managerului pe produse de cofetărie
Fostul director general al Microsoft a pornit de la postul de asistent al managerului pe produse de cofetărie de la brutăria Duncan Hines’ Moist & Easy Cakes and Brownies, motiv pentru care era deseori luat în râs la școală.
KUM YANG,
creatorul WhatsApp
Averea: 6,8 miliarde de dolari
Primul serviciu: Menajer
Istoria creatorului WhatsApp este una motivantă pentru mulți antreprenori. După ce a emigrat în Statele unite ale Americii, Yang își ajuta mama să lupte cu cancerul. La vârsta de 16 ani, acesta mătura podeaua în unul din magazinele de produse alimentare. A părăsit colegiul pentru a se angaja la serviciu la Yahoo.
WARREN BUFFETT,
președintele comitetului directorial al Berkshire Hathaway,
cel mai mare filantrop din lume
Averea: 72,3 miliarde de dolari
Primul serviciu: Poștaș, comerciant de gume de mestecat.
Buffet a început să lucreze la vârsta de 6 ani. Atunci el mergea de la ușă la ușă și vindea gume de mestecat familiilor americane. Pe lângă aceasta, el reușea în fiecare dimineață să aducă ziare familiilor din regiune.
PHIL KNIGHT,
președintele Nike
Averea: 22,4 miliarde de dolari
Primul serviciu: Asistent într-o redacție
Fondatorul și președintele Nike, Phil Knight, a fost atât de supărat că tatăl său a refuzat să-l ia la lucru în ziarul său Oregon Journal, că a plecat la concurenții acestuia și a început să meargă spre visul său. „Just do it”, cum se spune.
Trebuie să ne amintim mereu că succesul nu vine imediat și de la sine. „Secretul unei vieți de succes – este de a realiza ce îți este menit să faci și să faci acel lucru” – Henry Ford nu va da un sfat rău.