1096

Interviul acordat de către directorul adjunct al CNA, Cristina Ţărnă, portalului www.moldovacurata.md

coruptieCristina Țărnăvicedirectorul Centrului Național Anticorupție

Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, explică într-un interviu acordat portalului Moldova Curată cum se va desfășura procesul de testare a integrității profesionale a funcționarilor publici, cine vor fi cei care vor trece primii testul și ce trebuie să se întâmple pentru ca un funcționar să pice testul de integritate. Vedeți ce crede vicedirectorul CNA despre faptul că testarea integrității va avea loc în preajma campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

- Doamnă Țărnă, recent CNA a dat startul testării integrității profesionale a funcționarilor publici. Ce ați reușit să faceți până acum?

Legea obligă CNA să aplice testele de integritate începând cu mijlocul lunii august 2014, iar până atunci – să verifice dacă agenții publici au fost informați, contra semnătură, despre posibilitatea aplicării testului de integritate, dacă au fost adoptate actele interne pentru asigurarea comportamentului integru, cum ar fi cele referitoare la regimul cadourilor, tratarea și soluționarea conflictelor de interese, protecția avertizorilor de integritate, etc. Astfel, imediat ce a intrat în vigoare legea, la 14 februarie 2014, CNA a expediat peste 1000 de scrisori către entitățile publice vizate, pentru a verifica îndeplinirea condițiilor legale enumerate, oferind entităților publice atât modele de avize de informare, cât și modele de regulamente interne, arătându-și disponibilitatea de a acorda tot sprijinul necesar pentru ca acestea să asigure conduita integră a angajaților lor. Subdiviziunea ce va efectua testele de integritate la moment dezvoltă tacticile și metodele de desfășurare a testelor, iar subdiviziunea responsabilă de instruiri anticorupție organizează cursuri de instruire pentru entitățile publice, în special pentru cele din teritoriu, pentru a-i ajuta pe funcționari să înțeleagă care este conduita integră pe care trebuie să o adopte pentru a trece testul de integritate.

- Care a fost reacția funcționarilor care urmează a fi supuși controlului?

Foarte diferită. Unii ne mulțumesc pentru sprijinul acordat prin oferirea modelelor de avize de informare și de modele de regulamente interne, alții ne sună supărați și întreabă cine a inventat o asemenea lege. Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la entități cu privire la refuzul vreunui agent public de a semna avizul de informare cu privire la posibilitatea de a fi supuși testului. Mai mult ca atât, chiar dacă nu le-am cerut copii ale acestor avize de informare, multe entități aleg să ne transmită originalele semnate ale acestor avize, pentru a ne demonstra că nimeni nu se împotrivește testelor. Și acest lucru ne bucură. Înseamnă că legea începe să producă efecte profilactice. Am avut și cazuri mai amuzante, cum ar fi un primar care ne-a informat că toți angajații primăriei sunt gata să fie supuși testului și doresc să stabilească o zi în care să se prezinte la CNA pentru a-l trece.

- Testele de integritate vizează un număr foarte mare de funcționari. Cum îi veți selecta pe cei care vor fi supuși testării? Veți stabili niște categorii prioritare?

Sigur că da, prioritățile vor fi selectate în funcție de vulnerabilități la corupție.

- Ce va presupune concret testul de integritate?

Urmărirea și fixarea prin mijloace audio/video a comportamentului agentului public testat în anumite situații regizate de testorii de integritate, situații foarte apropiate de rutina în care activează agentul public testat. Scopul testului este să înregistreze de o manieră discretă comportamentul adoptat de agentul public, nicidecum flagrante, cătușe și arestări. Înregistrarea testului de integritate va fi transmisă organului de sancționare disciplinară, care va da o apreciere respectării obligațiilor de a avea o conduită integră de către persoana testată și, după caz,de aplicare a sancțiunii disciplinare corespunzătoare. Dacă, însă, în cadrul testului se obțin informații cu privire la infracțiuni – se informează procurorul în vederea pornirii urmăririi penale.

- Care ar trebui să fie comportamentul funcționarilor pentru a pica testul de integritate?

Să pretindă și să accepte mită, să nu denunțe cazurile de corupție, să accepte cadouri în afara relațiilor de protocol sau peste valoarea admisibilă de la persoanele cu care intră în relații de serviciu, să nu declare cadourile, să ia decizii în conflicte de interese și să nu le declare, să nu declare influențele necorespunzătoare.

- Cum vor fi sancționați cei care nu vor susține testele de integritate? Există riscul imposibilității aplicării unor sancțiuni din cauza blocajelor din legislație?

Legea obligă instituția să aplicare sancțiunea de eliberare din funcție în cazul în care se constată că agentul public testat nu și-a onorat obligația de a nu se implica în acte de corupție, acte conexe corupției și fapte de comportament corupțional. În toate celelalte cazuri, pot fi aplicate și alte sancțiuni disciplinare. Mai mult ca atât, legea introduce noțiunea de cazier de integritate, care trebuie prezentat obligatoriu la angajarea în serviciul public. Mențiunea din cazier că persoana a picat testul de integritate poate fi un impediment la angajare într-o nouă funcție publică.

- Nu vă deranjează faptul că testarea propriu-zisă va avea loc în preajma campaniei electorale?

Momentul intrării în vigoare a legii a fost decis de Parlament, iar nouă nu ne rămâne decât să ne conformăm. Sigur că deranjează proximitatea alegerilor parlamentare, putem anticipa cu ușurință că orice agent testat care va pica testul va invoca existența unei tente politice. Dar e important să știm că această linie de apărare o invocă toți cei bănuiţi de corupție, din toate timpurile și din toate țările. E un argument cu care s-au obișnuit societățile democratice care luptă împotriva corupției, ajungând să nu le mai dea prea multă atenție. Chiar și așa, vom avea în vedere sensibilitățile momentului în care se vor desfășura primele teste, astfel încât să diminuăm șansele unor speculații de acest gen.

- Anterior au existat voci care au opinat că testarea integrității ar putea fi folosită ca metodă de șantaj în ajunul campaniei electorale, cum veți evita astfel de acuzații pe viitor?

Sincer vorbind, mi se pare lipsită de temei această temere. Politicienii care dețin funcții elective nu cad sub incidența legii din simplul motiv că ei nu pot fi atrași la răspundere disciplinară. Prin urmare, nu e clar cam cine ar putea deveni o „potențială victimă” al temutului șantaj. Mi se pare mai grav că suntem captivi ai corupției agenților publici, decât frica lor de a se pomeni captivi ai propriei corupții.

- Când vor începe să apară primele rezultate ale testării, primele persoane sancționate?

Având în vedere că durata legală a procedurilor disciplinare este de până la două luni, probabil că primii sancționați vor apărea în toamnă-iarnă.

- În contextul testării integrității profesionale, legea obligă autoritățile publice să întocmească registre ale cadourilor primite. Ați reușit să verificați dacă este îndeplinită această prevedere?

După cum vă spuneam la început, entitățile publice urmează să ne transmită informațiile corespunzătoare. Deocamdată am primit vreo 60 de răspunsuri la cele peste 1000 de interpelări, dar am constatat deja că majoritatea au adoptat regulamentul de ținere a evidenței cadourilor și au inițiat registrul cadourilor doar după ce au primit scrisorile noastre.

- Nu am găsit declarația Dvs. de venituri pe www.cni.md, de aceea spuneți-ne ce salariu aveți în calitate de director adjunct al CNA și dacă îl considerați suficient de mare ca să rezistați unor eventuale "ispite"?

Salariul de funcție al directorului adjunct CNA este de 9500 lei, iar cu suplimente – de puțin peste 12000 lei lunar. Consider acest salariu potrivit pentru instituția în care activez, deoarece depășește salariul obișnuit în serviciul public și este suficient pentru a duce un trai decent. Mă miră că declarația mea nu este disponibilă pe pagina web a CNI, pentru că citisem câteva articole de investigații în care se utilizau date din declarația pe care am depus-o la investirea în funcție. Sincer, nu mi-am căutat până acum propria declarație pe site-ul CNI, dar promit să verific de ce la moment nu apare acolo. Chiar dacă în curând vor fi publicate declarațiile anuale pentru anul 2013, depuse până la încheierea anului fiscal la 31 martie, este important pentru public să poată avea acces la declarațiile anterioare.

- Vă mulțumesc!

Interviu realizat de Mariana Rață

coruptie

0