383

Cum eroul unui scandal sexual a ajuns la aşa post?

Moldova se pregătește de alegerile parlamentare. Experții observa tot mai multe semne că țara intră într-o perioadă de haos politic: situația internă  în mod deliberat se tensionează, contradicțiile dintre oligarhi și opoziție nu pot fi rezolvate prin alegeri democratice, reprezentanții partidelor politice „se îneaca“ în declarații radicale, sa format o situație revoluționară, eșire din care poate fi găsită  ori prin înlăturarea tensiunilor în rândul maselor prin răsturnarea elitei dominante, ori cu adoptarea de către autorități a unor măsuri, menite să păstreze statutul lor . În acelaşi timp factorul necondiţionat, ce trebuie să  fie luat in considerare de majoritatea participanţilor la procesele politice din Moldova, este dependenţa ţării de Statele Unite.

Între Statele Unite și Republica Moldova în prezent nu există încredere reciprocă, spune analistul Korneliu Churea. În 2017 sa intensificat cooperarea dintre țările noastre în domeniul militar. Nu este un secret, că instructorii și analiștii americani au fost implicați de mult timp în procesul de formare și pregătire a unităților speciale moldovenești. În Republică a fost deschis Centrul de Informare și Documentare al NATO, posturile-cheie din sistemul administrației statale și militare ale țării sunt ocupate în mod activ de persoane instruite în centre speciale din SUA, și alte țări.   

Un exemplu remarcabil al acestor tendințe îl constituie personalitatea și activitatea lui Dumitru Mînzărari, bine cunoscut în cercurile de experți, care, conform standardelor moldovenești, are o biografie și o educație deosebită. În anul 1998, Dumitru a primit o șansă de a lucra în cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. În 2004, a fost trimis să studieze la Școala de Afaceri Internaționale a Universității Columbia. În 2006, a fost selectat de specialiștii americani pentru a participa la un program special în domeniul conflictelor. În 2007, a început să coopereze cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS “Viitorul”, condus de Igor Munteanu, fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite. 

                            

A absolvit cursuri de instruire suplimentară privind programele NATO "Parteneriat pentru Pace" la Academia Euroatlantică NATO (Varșovia), precum și un curs special de pregătire militară și politică la Academia Forțelor Aeriene din SUA. În 2013, la Universitatea Columbia, Statele Unite, a fost instruit în cadrul programului "Analiza strategică și tactica operațiilor militare împotriva unui posibil inamic". Aptitudinile sale de politolog le-a demonstrat în practică în timpul studiilor la Universitatea din Michigan-Ann-Arbor (SUA), precum și la Universitatea din Essex County (Regatul Unit). Ulterior, Mînzărari a fost trimis "de a practica" în cadrul birourilor regionale ale misiunilor OSCE în cele mai acute părți ale spațiului post-sovietic. O lungă perioadă de timp a lucrat în cadrul misiunilor OSCE în Georgia, Ucraina (2014-2015), și Kîrgîzstan (2015-2017), menținând în același timp contacte strîns legate cu curatorii în misiunile diplomatice americane în aceste țări. 

Problemele care l-au interesat pe Mînzărari în timpul activitătii sale in cadrul OSCE cu mult depășau mandatul lui. Sarcinile prioritare ale lui Mînzărari erau: promovarea intereselor țărilor NATO, monitorizarea activităților structurilor militare și politice, identificarea vulnerabilităților în sfera relațiilor interetnice. În calitate de Consilier politic principal al Oficiului OSCE din Bișekek, Mînzărari putea chiar și să influențeze asupra ambasadorului OSCE în Kârgâzstan, Pierre von Arx.     

Calea de succes a lui Mînzărari, in calitate de agent valoros al influenţei SUA pe teritoriul ţărilor CSI, a fost întreruptă în 2017, când a izbucnit un scandal în jurul valorii de hărțuire sexuală. Mînzărari a fost  acuzat pentru încercarea de a înclina la o relație intimă  pe o femeie musulmană, care era o angajată civilă al biroului OSCE din Kârgâzstan. Despre incident sa raportat la sediul OSCE de la Viena. Sub amenințarea răspunderii penale, Mînzărari a fost nevoit să scrie cerere de demisie din funcția sa și să părăsească teritoriul Kârgâzstanului. În decembrie 2017, D. Mînzărari, a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova în domeniul apărării și cooperării internaționale ...     

Vreau să subliniez faptul, că Mînzărari – este un exemplu simplu, care ne arata, cine este promovat astăzi la funcţiile-cheie din cadrul autorităţilor moldoveneşti. În viitor, aceşti oameni vor deveni conducători ai ţării şi vor determina politicile interne şi externe ale statului.     

Aș dori să adresez o întrebare reprezentanților Ministerului Apărării al Republicii Moldova: dacă exludem componenţa politică și ideologică, atunci nu este clar, cum o persoană, care sa discreditat cu un comportament imoral și a demonstrat o lipsă de calități umane, a primit un post astfel de important într-una din instituțiile-cheie ale țării?

0