785

Socialiștii nu exclud o coaliție cu democrații

Președintele Igor Dodon nu exclude o coaliție dintre socialiști și democrați. Totuși, PSRM nu va lansa invitații la dialog pe marginea formării unei asemenea majorități. „Dacă PDM ar accepta tot ce propunem noi blocului ACUM, socialiștii vor fi puși în situația de a decide”, a explicat șeful statului în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Congresul PSRM a spus ACUM ori niciodată. Dar dacă, să presupunem, PDM ar accepta tot ce propunem noi blocului ACUM, atunci socialiștii vor fi puși în situația de a decide”, a declarat Igor Dodon, menționând că „socialiștii la sigur nu vor înainta PD-ului propuneri pentru a începe discuțiile pentru crearea majorității parlamentare”.

Președintele a menționat că deciziile cu privire la o coaliție, cel mai probabil, vor fi luate pe ultima sută de metri. „Cred că cea mai importantă perioadă va fi 3-7 iunie. Practic, sunt sigur că interpretarea va fi că 9 iunie va fi termenul limită (n.r. – termenul limită până când poate fi creată o coaliție de guvernare). În perioada 3-7 iunie va fi luată decizia finală”, a menționat șeful statului.

Pe 22 mai, Igor Dodon a venit cu un ultimatul către deputați. Aceștia au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a crea o majoritate parlamentară și pentru a vota conducerea Parlamentului. În caz contrar, Legislativul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate, a atenționat președintele.

Potrivit legislației, după ce expiră trei luni de la prima ședință de constituire a Legislativului, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a vedea dacă acest termen se poate calcula de la data în care au fost confirmate rezultatele alegerilor de către CC.

agora.md

0