742

Polițiști vor fi instruiți conform standardelor moderne europene

Poliţişti vor fi instruiţi conform standardelor moderne europene în cadrul unui Centru de pregătire pentru aplicarea legii. Aceasta face parte din obiectivele Programului Twinning privind reformarea sistemului de poliţie din ţara noastră. Proiectul va fi implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Sprijin logistic vor acorda experţii din Polonia şi Lituania.

„Autorii îşi propun elaborarea unei programe de învăţământ modern pentru sistemul de poliţie, cu un accent special, în mare măsură pe lucrul practic. Partenerii noştri vor veni să ne sprijine şi în constituirea acelui centru integrat pentru aplicarea legii”, a spus secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice.

„Proiectul de înfrăţire instituţională va oferi, mai exact asistenţă în elaborarea unei noi şi modernizate curricule de instruire pentru subofiţeri care au făcut instruirea iniţială în poliţie, iar, pe de altă parte, va ajuta şi la elaborarea curriculei pentru formarea profesională”, a spus șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Implementarea proiectului a început deja în luna iulie curent iar instruirile sunt făcute de către reprezentanţii Departamentului de Poliţie din Lituania şi Poliţia Naţională a Poloniei.

„Noi ne dorim să avem poliţişti instruiţi iniţial, astfel încât aceştia să fie învăţaţi şi nu reînvăţaţi. Proiectul despre care vorbim astăzi este important, crucial pentru sistemul poliţienesc din Republica Moldova”, a spus șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari.

„Astăzi, structurile de Poliţie din Polonia şi Lituania sunt alese să participe la acest proiect. Schimbările nu sunt nicăieri şi deloc uşoare”, a declarat Ambasadorul Poloniei în Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

Proiectul Twinning ce se referă la reforma instruirii iniţiale şi continuă a sistemului de Poliţie din Moldova urmează să fie implementat până în anul 2021. Suma programului este de două milioane de euro, bani acordaţi de UE.

hotnews.md

0