922

Avocatul lui Vlad Filat: Fostul premier nu a fost judecat în dosarul privind furtul miliardului

Fostul premier Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul privind furtul miliardului, dar a fost judecat pentru acte de corupție și pentru trafic de influență. „El nu a fost judecat nici pentru furt, nici pentru însușirea proprietăților străine. Creditele din cele trei bănci care figurează în dosarul furtului miliardului nu se regăsesc în dosarul în care a fost condamnat”, a spus noul avocat al fostului prim-ministru, Victor Munteanu, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul nostru de televiziune.

Apărătorul spune că din cele 250 de milioane care figurau în dosar, au rămas doar 40 de milioane. „Pe parcursul procesului foarte multe cifre au căzut. În plus, toate solicitările de a efectua expertize financiare în dosarul lui, i-au fost refuzate lui Vlad Filat”, a notat avocatul.

Apărarea lui Vlad Filat a expediat două cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „Vom încerca să demonstrăm că acesta este un dosar politc. Vlad Filat a fost privat de mandatul de deputat înainte de hotărârea finală a instanței de judecată. Dacă CEDO va recunoaște acest dosar drept politic, va fi afectată reputația Republicii Moldova”, susține Victor Munteanu.

În plus, avocatul spune că o serie de documente au fost prezentate în instanță în limbi străine și nu au fost traduse. Un alt aspect este că din cei 30 de martori ai apărării au fost audiați doar patru. Audierea celorlalți fie a fost respinsă de instanța de judecată, fie nu au putut fi aduși pentru că apărarea nu are instrumentele necesare pentru a-i obliga să se prezinte. „Vlad Filat intenționează să ceară despăgubire morală”, a adăugat avocatul.

tv8.md

0