8265

Un fost PLDM-ist confirmă implicarea lui Filat în furtul miliardului

furtul miliardului, artur gherman
Vlad Filat a încercat să facă presiuni, în august 2013, asupra fostului președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare Artur Gherman, ca să nu împiedice tranzacțiile de la Banca de Economii în urma cărora statul a cedat pachetul majoritar de acțiuni, după care au avut loc tranzacții frauduloase de proporții.

Totodată acesta a dezvăluit în cadrul unei emisiuni la TV7 că a încercat să le explice foștilor săi colegi de partid (PLDM) să renunțe la această idee, chiar dacă a fost supus unor presiuni atât din partea lui Filat, dar și a altor personae din conducereea PLDM-ului.

”Cred că eu am devenit incomod. Probabil aș tinde să-l susțin pe dl Ioniță. Am simțit încă din 2013 când a spus că nu se procedează corect cu BEM. De atunci am simțit o relație mai rece cu cconducerea partidului. M-au întrebat – ești unicul luptător pentru dreptate?”, a spus Artur Gherman, confirmînd astfel declarațiile fostului deputat PLDM Veaceslav Ioniță, care a scos prima dată la iveală schemele de la BEM prin care compania controlată de Filat Caravita a dobândite credite frauduloase de zeci de milioane de euro.

Gherman, care a fost membru al PLDM, a spus că atunci chiar Filat l-a sunat și i-a vorbit foarte urât și arogant, iar după aceasta a aflat că încă de atunci Filat căuta motive să-l scoată din funcție. Gherman a refuzat să spună ce i-a zis Filat în 2013, motivând că nu dorește să vorbească urât “despre un om care și așa este pedepsit de viață”.

Amintim că Vlad Filat este învinuit de acțiuni de corupție și trafic de influență, care au permis și devalizările din sistemul bancar. În același timp, cumnatul și nașul său de cununie Ion Rusi este învinuit în dosarul BEM că prin intermediul companiilor pe care le administra a obținut credite frauduloase în proproții deosebit de mari. Potrivit anchetatarilor, Ion Rusu ar fi confirmat în fața instanței că Vlad Filat este beneficiarul firmelor care au luat credite frauduloase de la BEM.

infomoldova.net

0