2492

Azi este sărbătorită Foca

Azi, 4 august, creştin ortodoxi sărbătoresc Foca. În această zi, tradiţia spune că nu se aprinde nici un pai. Încă din bătrîni, gospodinele în această zi nu gătesc nimic la foc, iar fumătorii nu trebuie să îşi aprindă nici măcar o ţigară.
Tradiţia de asemenea mai spune că azi se lucrează doar pînă la masă. Se presupune că Sfîntul Mucenic Foca este foarte rău şi, acesta, provoacă arsuri pe corp, în cazul în care nu îi este sărbătorită ziua.
Sf. Sfinţit Mucenic Foca a trăit în zilele împăratului Traian. Fiind creştin, a fost prins şi dus la judecată înaintea prefectului cetăţii, African.

Cînd a început African a huli pe Hristos şi a face rău sfîntului, s-a produs un cutremur. Căzînd, acesta împreună cu slujitorii lui, au rămas pe jos, fără suflare. Sfîntul însă l-a înviat, căci l-a rugat cu lacrimi soţia acestuia. Mai apoi, acesta a fost dus în faţa împăratului Traian, care a a dat ordin să fie omorît în chinuri groaznice.

Sărbătoarea „Aducerea Moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Foca” face parte din categoria zilelor de peste an ce se bucură de mare atenţie şi cinstire.
 
Пресс-служба POINT.MD

0