1471

15 superstiţii şi credinţe populare de Crăciun


Daca în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. O superstiţie populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paşte va fi vreme frumoasă.

Pentru multe persoane, Crăciunul reprezintă mai mult decât împodobirea bradului, masa în familie, goana după cadouri sau răsplătirea colindătorilor. Pentru aceste persoane, Crăciunul are o încărcătură emoţională extraordinară, iar de acesta sunt legate mai multe obiceiuri şi credinţe. Superstiţiile legate de această sărbătoare sunt numeroase, vă prezentăm 15 dintre ele:

1. Se consideră că cei care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viaţă.

2. O superstiţie populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paţte va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

3. O altă superstiţie privitoare la noroc spune că dacă nu ai împodobit locuinţa cu crenguţe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

4. Noroc vei avea şi în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.

5. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

6. Dacă te săruţi sub vasc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, daca eviţi acest lucru, vei avea parte de ghinion.

7. La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele şi duhurile rele, se aşază caţei de usturoi pe masă şi la ferestre, iar în multe sate se obişnuieşte să se ungă cu usturoi vitele şi grajdurile.

8. În seara de Ajun, unele persoane mătură pragul locuinţei, pentru a avea noroc în anul ce urmează.

9. În dimineaţa primei zile de Crăciun, se obişnuieşte ca oamenii să se spele pe faţă cu apa în care a fost amplasat un ban de argint. Aceasta operaţiune se face pentru a respinge bolile în anul următor.

10. în ziua de Crăciun, superstiţiile spun că nu se poartă încălţăminte nouă, riscând, astfel, să se atragă ghinionul.

11. În aceasta zi, nu se face curăţenie şi nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

12. Colindătorii sunt răsplatiţi cu colaci de către femei, pentru ca locuinţa să fie îmbelşugată, iar roadele bogate. În acelaşi timp, cel ce nu primeşte colindătorii şi nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună şi nici belşug în casă.

13. O altă superstiţie spune că dacă bradul a luat foc, se anunţă ghinion întregul an următor.

14. Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.

15. Lumânarile aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lasate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.

Sursa: UNIMEDIA

0